Δύο ύψιστες τιμητικές διακρίσεις για το έργο μας

Παράσημο & Μετάλλιο από το Ριζάρειο Ίδρυμα

   Στις 9 Νοεμβρίου 2021, που τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη τιμήθηκαν με δύο ύψιστες διακρίσεις.
    Ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρος και ισόβιο μέλος του Ριζαρείου Ιδρύματος και Σύμβουλος Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Γεωργίου Ζώη, απένειμε στα Εκπαιδευτήριά μας εκ μέρους του Προέδρου του Ριζαρείου Ιδρύματος κ. Χρήστου Μασσαλά, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Παράσημο και το Μετάλλιο του Αγίου Νεκταρίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την Κοίμηση Του (2020) και 60 ετών (1961) από την Αγιοποίησή Του.
    Κατά την πρωινή Προσευχή, παρουσία όλων των μαθητών και των Καθηγητών Γυμνασίου και Λυκείου, μίλησε πρώτα ο Θεολόγος καθηγητής κ. Ουλής Δημήτριος και αναφέρθηκε στη ζωή και στη φιλανθρωπική δράση του Αγίου Νεκταρίου.
    Στη συνέχεια ο κ. Χαραλαμπάκης, αφού ευχήθηκε στις μαθήτριες, τους  μαθητές, τις καθηγήτριες και τους καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων να τους σκέπει η Χάρη του Αγίου Νεκταρίου, μετέφερε την Ευλογία του κ. κ. Φιλοθέου, Επισκόπου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρωγών, Εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμου.
    Ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το θεάρεστο έργο του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος υπηρέτησε ως Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής επί 14 συναπτά έτη (1894 – 1908). [Ιερά κειμήλια του Αγίου μαζί με το στασίδι Του φυλάσσονται στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου της παλαιάς Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 24, τον οποίο εγκαινίασε ο ίδιος και στον οποίο ιερουργούσε με συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών.]
    Αναφερόμενος στον Σχολάρχη μας κ. Γεώργιο Ζώη, με καταγωγή από το Μαυρονόρος Ιωαννίνων, ο κ. Χαραλαμπάκης τόνισε το ενάρετο ήθος και τα φιλάνθρωπα αισθήματα που τον διακρίνουν, συνεχίζοντας την παράδοση των Ηπειρωτών μεγάλων Ευεργετών του Έθνους, Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη.
    Συγκινητική υπήρξε η αναφορά τόσο του κ. Χαραλαμπάκη, όσο και του κ. Ζώη , οι οποίοι υπήρξαν συμφοιτητές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα βιώματα τους σχετικά με τη θαυματουργή δύναμη του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος καθοδηγεί και εμπνέει τα βήματά τους.

Στην αντιφώνηση του ο Σχολάρχης κ. Γεώργιος Ζώης, βαθύτατα συγκινημένος, μεταξύ άλλων είπε:
   « Κύριε Χαραλαμπάκη, η στιγμή αυτή είναι και θα είναι για εμένα κρινανθός στη στράτα μου. Και είναι κρινανθός, γιατί απονέμεται στο Σχολείο μας από ένα ίδρυμα ιστορικό, με ρίζες πολύ βαθιές, που φτάνουν στο 1844. Ένα ίδρυμα που είναι προϊόν ευεργεσίας των Αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη από το Μονοδέντρι Ζαγορίου της Ηπείρου, συμπατριωτών μου, καθόσον το χωριό μου, Μαυρονόρος Ιωαννίνων, βρίσκεται πολύ κοντά στο Μονοδέντρι. Ένα ίδρυμα που διατηρεί τις διαχρονικές του αξίες με στόχο την «αριστεία», και αποδίδει στη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας άριστα εκπαιδευμένους και ενεργούς πολίτες με «δίπλωμα ανθρώπου», που είναι και στόχοι του Σχολείου μας.
    Είναι κρινανθός για εμένα, γιατί μου το επιδώσατε εσείς κύριε Χαραλαμπάκη, με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου και ισόβιου μέλους του Ριζαρείου Ιδρύματος, που σας εκτιμώ βαθύτατα και σας θαυμάζω για την επιστημοσύνη σας και κυρίως για το ανώτερο ήθος σας.  
     Είναι κρινανθός για εμένα γιατί μου το επιδώσατε σήμερα, εορτή του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού, που είναι προστάτης μου, Δάσκαλός μου και θαυμαστής της παιδαγωγικής του κατάρτισης, με την οποία τιθάσευε και τους πλέον ατίθασους μαθητές.
     Τελειώνοντας σας παρακαλώ, κύριε Χαραλαμπάκη, να εκφράσετε θερμές ευχαριστίες από εμένα και ολόκληρη την Εκπαιδευτική Κοινότητα του Σχολείου μας προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος για την απόφασή τους να τιμήσουν τα Εκπαιδευτήριά μας, απονέμοντάς τους το Παράσημο και το Μετάλλιο του Αγίου Νεκταρίου που έχει και ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, αφού φιλοτεχνήθηκε από τον εγνωσμένου κύρους γλύπτη Θ. Παπαγιάννη – επευχόμενος υγεία και μακροημέρευση σε όλους σας. 

 

 

 

Eikoniki perihghsh 360-Banner123

αποτελέσματα πανελλαδικών 360-Banner1

Ωδειο Banner sidebar