Ιός Κοξάκι – Όσα πρέπει να ξέρετε

Γράφει ο/η: Ιατρική Υπηρεσία

Αγαπητοί Γονείς,

mother-caring-for-sick-babyΣας ενημερώνουμε ότι σε μερικές σχολικές μονάδες έχουν παρατηρηθεί κρούσματα του ιού Κοξάκι ή της Νόσου χεριών, ποδιών και στόματος, όπως αλλιώς ονομάζεται. Θα θέλαμε λοιπόν να σας πληροφορήσουμε λεπτομερώς για το τι είναι η νόσος αυτή, ποια τα συμπτώματα και πώς μπορείτε να προφυλάξετε τα παιδιά σας από τον ιό αυτό. Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή στους γονείς του Βρεφικού μας Σταθμού, αν το παιδί τους είναι εμπύρετο ή παρουσιάζει δεκατική πυρετική κίνηση ή εξανθήματα, να εξεταστεί το γρηγορότερο από παιδίατρο.

Τι είναι ο ιός Κοξάκι;

Ο ιός Κοξάκι ανήκει στους εντερογενείς και χωρίζεται σε δύο τύπους, Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται στον τύπο Α, ο οποίος προκαλεί μιας μορφής ίωση που δεν είναι επικίνδυνη. Είναι μια ίωση ήπιας μορφής σαν όλες τις άλλες και δε θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση.
Σ’ αυτόν τον ιό οφείλονται πολλές αναπνευστικές και εντερικές μολύνσεις και είναι υπεύθυνος για την πρόκληση δυο ασθενειών, του συνδρόμου χεριών, ποδιών και στόματος, καθώς και μιας μορφής έρπητα. Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος, γιατί σ’ αυτόν οφείλονται μυοκαρδίτιδες, ενδοκαρδίτιδες και αναπνευστικές διαταραχές.

Πώς μεταδίδεται;
Ο ιός εξαπλώνεται πολύ εύκολα, αφού μεταδίδεται από την άμεση επαφή και από τα υγρά του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Ποια είναι τα Συμπτώματα;
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Ξαφνικό υψηλό πυρετό.
• Πονόλαιμο.
• Εξανθήματα στα χέρια, στα πόδια και στο στόμα.
• Στοματίτιδα.
• Πονοκέφαλο.
• Απώλεια της όρεξης και κόπωση.
Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, επειδή πολλά από τα συμπτώματα συμπίπτουν με αυτά της γρίπης.

Θεραπεία του ιού
Δεν υπάρχει θεραπεία ούτε εμβόλιο για τον ιό. Ο στόχος είναι να μετριάσουμε τα συμπτώματα, ώστε το παιδί να περάσει πιο άνετα, μέχρι να υποχωρήσει ο ιός, πράγμα που συμβαίνει συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες.
Ωστόσο μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά υποστηρικτικά, όπως η λήψη αντιπυρετικών, τα οποία δεν θεραπεύουν την αιτία, κάνουν όμως το παιδί να αισθάνεται πιο άνετα. Ακόμη μπορείτε να το ντύνετε πιο ελαφρά, για να μην δυσφορεί από την ζέστη, που του προκαλεί ο πυρετός και να του δίνετε πολλά υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Όσον αφορά τα εξανθήματα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποια κρέμα, υποχωρούν από μόνα τους. Τα παιδιά καλό είναι, όσο είναι άρρωστα, να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό. Αναφέρουμε επίσης ότι, εάν ένα παιδί έχει κολλήσει μια φορά, είναι δύσκολο να νοσήσει δεύτερη, επειδή έχει αποκτήσει ανοσία.

Μέτρα Πρόληψης
Αν και ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα, μπορεί όμως να περιοριστεί η μεταδοτικότητά του, εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας
να πλένουν τα χέρια τους:
• Πριν και μετά το φαγητό.
• Μετά τη χρήση τουαλέτας.
• Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
Εξίσου σημαντικό είναι να μην ακουμπούν τα χέρια τους στα μάτια και στη μύτη τους, να μην μοιράζονται το φαγητό και το ποτό τους στο σχολείο με άλλα παιδιά , γιατί αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους ανταλλαγής μικροβίων.

Eikoniki perihghsh 360-Banner123

αποτελέσματα πανελλαδικών 360-Banner1

Ωδειο Banner sidebar