Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Γράφει ο/η: Ιατρική Υπηρεσία

πλύσιμο χεριών ιδιωτικό σχολείο 2015Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008 στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου.

Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, που στις φτωχές χώρες του πλανήτη είναι συχνά θανατηφόρες.

πλύσιμο χεριών ιδιωτικό νηπιαγωγείο 2015Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος να προληφθούν οι διαρροϊκές ασθένειες και η πνευμονία. Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών ενισχύει το κάλεσμα  για βελτίωση των συνθηκών και πρακτικών υγιεινής. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες που προκαλούνται από την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής και τις κακές συνήθειες υγιεινής. Πλένοντας τα χέρια με σαπούνι, οικογένειες και κοινότητες μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η παιδική νοσηρότητα εξαιτίας διαρροϊκών ασθενειών σχεδόν κατά το ήμισυ.

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού. Όπου κι αν ακουμπήσεις, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθείς. Σίγουρα υπάρχουν τα γνωστά σε όλους βρώμικα σημεία που αποφεύγεις επιμελώς ή που είσαι πολύ προσεκτικός, όταν τα πιάνεις. Τι γίνεται όμως με τα μέρη που δεν μπορείς να φανταστείς ότι καραδοκούν τα μικρόβια; Τα πιο βρώμικα πράγματα που αγγίζεις καθημερινά μπορείς τώρα να τα πλησιάζεις με μεγαλύτερη καχυποψία και προσοχή, ή καλύτερα να μένεις όσο πιο μακριά γίνεται.

Μέσα στο σπίτι

Το σπίτι µας αποδεικνύεται ο «παράδεισος» των µμικροβίων! Δείτε ποια είναι τα πιο «επικίνδυνα» σηµεία και πώς να προστατευθείτε.

Νεροχύτης: Υπολείμματα φαγητών που πέφτουν στο νεροχύτη από τα πιάτα, γίνονται «βιότοπος» για τη δημιουργία εστίας µμικροβίων, όπως το κολοβακτηρίδιο και η σαλμονέλα. Το νερό δεν τον απολυµαίνει. Φροντίστε να χρησιµοποιείτε πότε πότε κάποιο καθαριστικό του εµπορίου ή ένα διάλυµα νερού και ξυδιού, ώστε τα µικρόβια να αποτελέσουν παρελθόν!

Σφουγγάρι: Πρόσφατη αµερικανική έρευνα έδειξε πως πάνω στο σφουγγαράκι της κουζίνας µπορεί να ξεκουράζονται εκατοµµύρια µικρόβια. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σηµαντικό να το αντικαθιστάτε συχνά. Ένα επιπλέον µέτρο πρόληψης είναι να το βυθίζετε καθηµερινά (ή συχνά) για λίγη ώρα σε µια µικρή λεκάνη, στην οποία έχετε αναµίξει ζεστό νερό και χυµό λεµονιού ή ξίδι.

Οδοντόβουρτσα: Τη χρησιµοποιείτε τουλάχιστον 2 φορές την ηµέρα. Τη βρέχετε, τη χρησιµοποείτε και στη συνέχεια την αφήνετε να στεγνώσει. Η υγρασία όµως ευνοεί την ανάπτυξη µικροβίων, τόσο αυτών που υπάρχουν στο στόµα, όσο κι εκείνων που υπάρχουν στην ατµόσφαιρα. Προσπαθήστε να κρατάτε την οδοντόβουρτσα σε σηµείο που να αερίζεται, ώστε να στεγνώνει γρήγορα ανάµεσα στις χρήσεις.

Τηλεκοντρόλ: Πέφτει στο πάτωµα, βήχουµε και φτερνιζόµαστε πάνω του και µια ολόκληρη οικογένεια το αγγίζει καθηµερινά. Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου της Αριζόνα τα µισά τηλεχειριστήρια που εξετάστηκαν ήταν θετικά σε βακτήρια του ιού της γρίπης. Φροντίστε κατά καιρούς να απολυµαίνετε το τηλεχειριστήριο µε µαντηλάκια που περιέχουν οινόπνευµα.

Πληκτρολόγιο και ποντίκι: Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σε υπολογιστές δηµόσιας χρήσης µπορεί να έχουν περισσότερα µικρόβια κι από µια δηµόσια τουαλέτα, σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα. Δυστυχώς, παρόµοια ποσότητα µικροβίων συναντάµε και στους προσωπικούς υπολογιστές. Αυτό που µπορείτε να κάνετε είναι να αναποδογυρίσετε το πληκτρολόγιο, να το ξεσκονίσετε καλά και να το καθαρίσετε µε αλκοολούχα µαντηλάκια. Κάντε το ίδιο και µε το ποντίκι.

Στρώµα: Προσπαθήστε να «αερίζετε» το στρώµα τουλάχιστον 2 φορές το µήνα και να το σκουπίζετε µε την ηλεκτρική σκούπα και από τις δυό του µεριές.

Πλυντήριο: Μπορεί να γίνει εύκολα εστία µικροβίων, όταν δεν χρησιµοποιείται σωστά. Όταν πλένετε τα βρώµικα ρούχα σας σε χαµηλές θερµοκρασίες συγκεντρώνονται βακτήρια στο εσωτερικό του, τα οποία, µε τη βοήθεια της υγρασίας, πολλαπλασιάζονται! Φροντίστε να πλένετε τα πολύ βρώµικα ρούχα σε υψηλές θερµοκρασίες.

Πιατοθήκη: Λόγω της υγρασίας που υπάρχει εκεί, η τοποθέτηση του πιάτου στην πιατοθήκη το «προικοδοτεί» µε µια σειρά από βακτήρια. Η πιατοθήκη είναι σηµείο, όπου συχνά συγκεντρώνεται µούχλα. Γι’ αυτό φροντίστε να την απολυµαίνετε µια φορά την εβδοµάδα.

Κινητό: Το χρησιµοποιούµε περισσότερο από κάθε άλλο αντικείµενο στην καθηµερινότητά µας. Φροντίστε να το καθαρίζετε µε κάποιο αλκοολούχο µαντηλάκι, ώστε να είστε βέβαιοι ότι δεν κινδυνεύετε κάθε φορά που το αγγίζετε.

Έξω από το σπίτι

Κι αν αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν µέσα στο σπίτι, φανταστείτε τι γίνεται εκτός σπιτιού!

Χρήµατα: Αποτελούν «παράδεισο» µικροβίων, αφού αλλάζουν εκατοντάδες χέρια, έρχονται σε επαφή µε τσέπες, παντελόνια, πορτοφόλια και….πατώµατα, πριν καταλήξουν στα χέρια µας. Δεν µπορούµε να τα πλύνουµε, δεν πρέπει όµως να ξεχνάµε να πλένουµε τα χέρια µας.

Δηµόσιες τουαλέτες: Όλοι νοµίζουν ότι είναι η κυριότερη εστία µικροβίων, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Σε κάθε περίπτωση τα καπάκια της λεκάνης στις δηµόσιες τουαλέτες συγκεντρώνουν πλειάδα µικροβίων, υπάρχουν όµως και περιπτώσεις «αθώων» αντικειµένων, µε τις ίδιες ή και µεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Φροντίστε να πλένετε πάντα τα χέρια σας µετά τη χρήση.

Καρότσι super market: Σύµφωνα µε έρευνα, στο καρότσι που χρησιµοποιούµε για τα ψώνια µας βρίσκονται περίπου 1.100 καλλιέργειες μικροβίων σε δέκα µόλις τετραγωνικά εκατοστά. Την επόμενη φορά σκουπίστε το καρότσι µε ένα αλκοολούχο μαντηλάκι, πριν το τραβήξετε προς το µέρος σας.

Χειρολαβές, χερούλια και κουµπιά: Θα στηριχθείτε στη χειρολαβή του µετρό, θα ανοίξετε την πόρτα της δηµόσιας υπηρεσίας, θα ακουµπήσετε διακόπτες φωτός σε δηµόσιους χώρους, θα πατήσετε το κουµπί για το ασανσέρ. Ασφαλώς και αποτελούν σηµεία συγκέντρωσης µικροβίων. Πλένετε τα χέρια σας µόλις φτάσετε σπίτι ή πριν φάτε ή αφού έχετε τελειώσει µε τις χειρολαβές, τα χερούλια και τα κουµπιά.

Τσάντα: Οι γυναίκες συνηθίζουν να ακουµπούν την τσάντα τους στο πάτωµα, µετατρέποντάς την σε κινητή µονάδα βακτηρίων. Η σκόνη και οι άλλοι µικροοργανισµοί που υπάρχουν εκεί µεταφέρονται στην επιφάνεια της τσάντας και από κει στα ρούχα αλλά και στον χώρο του σπιτιού. Απολυµάντε την τσάντα σας, περνώντας τη µε ένα υγρό πανί µε καθαριστικό ή µε ένα αλκοολούχο µαντηλάκι.

Υγιεινή των Χεριών

Όπως είναι λογικό, τα µικρόβια βρίσκονται παντού και δεν υπάρχει τρόπος απόλυτης προστασίας. Με τη σωστή υγιεινή των χεριών, ωστόσο, µπορούµε να προστατευτούµε πολύ καλά και εµείς και οι γύρω µας. Σύµφωνα µε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) οι λοιµώξεις θα µειώνονταν σηµαντικά, αν γνωρίζαµε πώς να πλένουµε σωστά τα χέρια µας. Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:

  • Πλυθείτε µε νερό και σαπούνι, όταν τα χέρια σας είναι εµφανώς λερωµένα. Αλλιώς, χρησιµοποιήστε ένα αλκοολούχο αντισηπτικό.
  • Βρέξτε τα χέρια σας µε καθαρό τρεχούµενο νερό και προσθέστε σαπούνι.
  • Τρίψτε όλες τις επιφάνειες και τα µεσοδακτύλια διαστήµατα, κάτω από τα νύχια και τους αντίχειρες για 20’’.
  • Ξεπλύνετε πολύ καλά µε τρεχούµενο νερό.
  • Στεγνώστε µε χειροπετσέτες µιας χρήσης.
  • Κλείστε τη βρύση χρησιµοποιώντας τη χάρτινη χειροπετσέτα και όχι µε το χέρι, για να µην ξαναµολυνθείτε. Αυτό που είναι σηµαντικό, είναι η υγιεινή των χεριών να µη γίνεται εµµονή. Δε χρειάζεται να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε κάτι. Κάτι τέτοιο θα δηµιουργούσε περισσότερα προβλήµατα, αφού µε τον τρόπο αυτό καταστρέφεται το υδρολιπιδικό φιλµ, δηλαδή ο προστατευτικός µανδύας του δέρµατος, µε αποτέλεσµα το δέρµα να γίνεται πιο ευαίσθητο και πιο ευάλωτο στην εισβολή των µικροβίων.

Eikoniki perihghsh 360-Banner123

αποτελέσματα πανελλαδικών 360-Banner1

Ωδειο Banner sidebar