Σχολείο για Γονείς

Οι Γονείς εκπαιδεύονται…

   

Αγαπητοί Γονείς

Τα Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη, ανταποκρινόμενα ακούραστα, με ευαισθησία και υπευθυνότητα
α) στις σύγχρονες επιστημονικές παραδοχές της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής, σύμφωνα με τις οποίες οι γονεϊκές επιρροές αποδεικνύονται οι πιο καθοριστικές για την ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητας, της ψυχοσυναισθηματικής υγείας και της συμπεριφοράς του παιδιού,
β) στη μαζική συμμετοχή σας, στις θετικές αξιολογήσεις σας και στα αιτήματά σας για συνέχιση του Σχολείου για Γονείς που πραγματοποιείται στη Σχολή μας από το σχολικό έτος 2014-15,
γ) στις απαιτήσεις της δύσκολης κι επιβαρυμένης σύγχρονης κοινωνικής – και όχι μόνο – πραγματικότητας, όπου διαφαίνεται ευδιάκριτα η ανάγκη οικοδόμησης ενός συνεκτικού πλέγματος στήριξης και προστασίας των ανήλικων παιδιών μας, αποφάσισαν με χαρά να πραγματοποιήσουν και φέτος, για ένατη συνεχή σχολική χρονιά το Σχολείο για Γονείς.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

   

Το Σχολείο για Γονείς απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, παππούδες, γιαγιάδες και μελλοντικούς γονείς, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, είναι απροετοίμαστοι για το δύσκολο έργο τους σε μια κοινωνία που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

σχολείο γονέων 2014 b

Σκοπός του είναι

  • η ενδυνάμωση και η στήριξη του πολύπλευρου, σύνθετου κι απαιτητικού ρόλου της οικογένειας για τη δημιουργία και την ενίσχυση μιας ουσιαστικής σχέσης με τα παιδιά,
  • η προαγωγή των γνώσεων των γονέων σχετικά με τις σωματικές, τις κοινωνικο-συναισθηματικές και τις πνευματικές ανάγκες των παιδιών τους σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, έτσι ώστε να τα βοηθήσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις του Νηπιαγωγείου, του ∆ημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και
  • η ανταλλαγή εμπειριών, προβληματισμών, απόψεων και πρακτικών που σχετίζονται με την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση χαρούμενων και ισορροπημένων παιδιών.

Ειδικότερα, στο φετινό Σχολείο για Γονείς, τα προς συζήτηση θέματα θα διερευνώνται μέσα από Μελέτες Περίπτωσης (Case Study). Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε συνάντηση θα περιγράφονται διαφορετικά «οικογενειακά στιγμιότυπα», στα οποία θα αποτυπώνονται όχι μόνο το κύριο θέμα/πρόβλημα που θα μας απασχολήσει, αλλά μία αλληλουχία γεγονότων και όλο το πλέγμα προσωπικοτήτων, σχέσεων, αλληλεπιδράσεων, συγκρούσεων και συμπεριφορών των μελών της ευρύτερης οικογένειας.

Αυτό το οποίο επιθυμούμε να καταδείξουμε είναι ότι η αποτελεσματική διαχείριση των τυχόν δυσκολιών του παιδιού μας, θα προκύψει πρωτίστως μέσα από την αλλαγή των δικών μας καθημερινών πρακτικών στη σχέση μας με τον εαυτό μας, τον/τη σύντροφό μας, τους γύρω μας. Αυτές, πολλές φορές αποδεικνύονται δυσλειτουργικές, είναι απόρροια του «πληγωμένου παιδιού» που κρύβουμε πολλοί από εμάς μέσα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και αντικείμενο μίμησης ή/και ταύτισης εκ μέρους του παιδιού μας. Άρα, κατά κανόνα δεν αρκούν και είναι ελάχιστα αποτελεσματικές οι οδηγίες και οι προτάσεις που μεταφέρουμε με λεκτικό συμβουλευτικό τρόπο στα παιδιά μας, όταν προκύπτει ένα ζήτημα. Σύμφωνα με τα ευρήματα σύγχρονων -και όχι μόνο- ψυχοπαιδαγωγικών ερευνών η σχέση που έχει ο κάθε γονέας με τον εαυτό του, τον/τη σύντροφό του και την ευρύτερη οικογένεια (φόβοι, ανησυχίες, προβληματισμοί) και το καθημερινό μας παράδειγμα, ο τρόπος δηλαδή που εμείς οι ενήλικοι αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας όταν αυτοί δε μας σέβονται ή δε μας αποδέχονται ή μας απαξιώνουν και μας επιτίθενται, αποτελεί την αόρατη βάση του παγόβουνου, στην κορυφή του οποίου συναντάμε τις δυσεπίλυτες διαφωνίες με τα παιδιά μας.

Επομένως, και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, στις παιδαγωγικές μας συναντήσεις τα θέματα των συζητήσεών μας θα αναδύονται, όπως πάντα, από την επικαιρότητα και τις δικές σας προτάσεις, αλλά θα αναφέρονται και στην ψυχολογία των ενηλίκων/γονέων, εφόσον η δική τους στάση και προσωπικότητα επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Κάθε φορά θα παρέχονται επαρκείς πληροφορίες και θα γίνονται προτάσεις ώστε να είναι σε θέση οι ακροατές μας να αντιμετωπίσουν ίδια ή παρόμοια προβλήματα.

Οι συναντήσεις του Σχολείου για Γονείς θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο θέατρο των Εκπαιδευτηρίων, απογευματινές ώρες, σε δεκαπενθήμερη βάση και θα διαρκούν μία ώρα και τριάντα λεπτά (19.00-20.30). Τα θέματα προς συζήτηση θα τα εισηγείται η επιστημονική μας συνεργάτιδα κ. Ράνια Κυριαζή, Ψυχοπαιδαγωγός– Κοινωνιολόγος, ∆ρ Κοιν. Ψυχολογίας, ενώ τη συζήτηση που θα ακολουθεί θα συντονίζει η Ψυχολόγος των Εκπαιδευτηρίων μας κ. Σμαράγδα Ματθαίου. Στο τέλος κάθε συνάντησης θα προτείνεται σχετική βιβλιογραφία.

Το Σχολείο για Γονείς είναι πάντα προσφορά των Εκπαιδευτηρίων Γ. Ζώη (∆ΩΡΕΑΝ). Τη συμμετοχή σας μπορείτε να τη δηλώσετε το αργότερο έως και την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/giWQhQ5x4mSMC1Jm9

Σε περίπτωση κάλυψης όλων των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας.

Σημείωση 1: Κάθε Μελέτη Περίπτωσης (Case Study) θα διανέμεται στους συμμετέχοντες την ημέρα της παιδαγωγικής συνάντησης, μαζί με τη σχετική βιβλιογραφία.
Σημείωση 2: Σε όσους παρακολουθήσουν όλο τον κύκλο των παιδαγωγικών συναντήσεων θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης (υπάρχει η δυνατότητα μιας απουσίας).

Σας παραθέτουμε το Πρόγραμμα Παιδαγωγικών Συναντήσεων και την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής.

Πρόγραμμα παιδαγωγικών συναντήσεων

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1o Σχολείο για Γονείς: 18-01-2023 (Τετάρτη, 19.00-20.30)

Η οικογενειακή ηρεμία σε κρίση!
Το μεγαλύτερο παιδί μας πεισμώνει και αρνείται επίμονα να ακολουθήσει πρόγραμμα και να ανταποκριθεί στις οδηγίες μας. Ο πατέρας του δεν παρεμβαίνει και δεν ανησυχεί γιατί, όπως υποστηρίζει, έτσι ήταν κι αυτός μικρός και «μια χαρά τα πήγε στη ζωή του». Ανησυχώ για το τι θα συμβεί μόλις μπει στην εφηβεία.
Να το πάω με το καλό ή μήπως να γίνω αυστηρότερη μαζί του;

Στη Μελέτη Περίπτωσης θα περιγράφεται μια οικογένεια όπου, μεταξύ άλλων, οι δύο γονείς ακολουθούν διαφορετικές παιδαγωγικές πρακτικές: Ο πατέρας θεωρεί ότι η υπακοή σε όρια κάνει το παιδί άβουλο και παθητικό, ενώ η μητέρα πιστεύει ότι χρειάζονται οι κανόνες, αλλά ταυτόχρονα φοβάται μήπως έτσι «χάσει την αγάπη» του παιδιού της. Η γιαγιά, που μένει κοντά τους, τους ακυρώνει συστηματικά και παραχαϊδεύει το εγγόνι της. Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα γίνουν ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις, που θα αφορούν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2ο Σχολείο για Γονείς: 01-02-2023 (Τετάρτη, 19.00-20.30)

«Μα γιατί δε με παίζουν;»
Η ανάγκη των παιδιών να ενταχθούν στην ομάδα των συνομηλίκων τους αποτελεί προσωπικό επίτευγμα

και αναπτυξιακό στόχο. Η αποτυχία σε αυτόν τον τομέα δημιουργεί προβλήματα στο χτίσιμο της αυτοεικόνας, στη σχολική επίδοση και στη μετέπειτα ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού.
Πώς θα δώσουμε έγκαιρη και έγκυρη βοήθεια;

Μέσα από ομαδική συζήτηση και γόνιμες αντιπαραθέσεις θα συζητηθεί το παραπάνω ζήτημα, τοποθετημένο πάντα σε ένα οικογενειακό πλαίσιο όπου το κάθε μέλος, έχοντας διαφορετικά βιώματα και άλλη διαπαιδαγώγηση, αντιδρά με διαφορετικό τρόπο, δυσχεραίνοντας έτσι την αποτελεσματική διαχείρισή του. Η συμπεριφορά και η στάση των ενηλίκων της οικογένειας θα τύχουν ανάλογης ανάλυσης και διαπραγμάτευσης.

3ο Σχολείο για Γονείς: 15-02-2023 (Τετάρτη, 19.00-20.30)

«Πλανήτης Γη καλεί…Κώστα»
Ο Κώστας είναι έξυπνος και κοινωνικός. Όμως παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στο σχολείο, τόσο στα μαθήματα όσο και στη συμπεριφορά. Φαίνεται συχνά ότι «χάνεται», χρειάζεται υπενθυμίσεις, το μυαλό του «είναι αλλού».
Είναι ένας φυγόπονος τεμπελάκος ή μήπως έχει διάσπαση προσοχής;

Θα μελετηθεί διεξοδικά μία Μελέτη Περίπτωσης, όπου θα περιγράφεται η οικογενειακή κουλτούρα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο Κώστας μεγαλώνει και διαπαιδαγωγείται. Οι γονείς προβληματίζονται, αλλά κανείς από τους δύο δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια χρονοβόρα διαδικασία αξιολόγησης του παιδιού για να βρει πιθανές απαντήσεις και λύσεις. Ο τρόπος οργάνωσης του χώρου, του χρόνου και της μελέτης του θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου θέματος, με ταυτόχρονες αναφορές στην ψυχολογία και τις προσδοκίες των γονέων του.

ΜΑΡΤΙΟΣ
4ο Σχολείο για Γονείς: 01-03-2023 (Τετάρτη, 19.00-20.30)

«Ηρέμησε παιδί μου! Μας ακούνε!»
Η έφηβη κόρη μου λέει ψέματα, θυμώνει εύκολα, δε μπορεί να διαχειριστεί την αποτυχία, ξεσπάει μιλώντας άσχημα στους γύρω της και πετάει δεξιά κι αριστερά τα πράγματά της. Κάποιες φορές «σηκώνει χέρι» επιχειρώντας να με χτυπήσει. Οι παρατηρήσεις μου δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ανησυχώ μήπως δίνει το κακό παράδειγμα και στον μικρό της αδερφό. Τι να κάνω;

Οι εκρήξεις οργής, η απουσία ανοχής στις ματαιώσεις, οι ανεπιθύμητες προκλητικές αντιδράσεις, ο θυμός και ο αρνητισμός των παιδιών μας θα συζητηθούν τοποθετημένα σε ένα συγκεκριμένο οικογενειακό (διαζύγιο στην οικογένεια) και αναπτυξιακό σχήμα (εφηβεία) και θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Η ύπαρξη ενός αδερφού κι ο ανταγωνισμός/ζήλια ανάμεσα στα δύο παιδιά, η κουρασμένη μητέρα και η απουσία του πατέρα θα συζητηθούν και θα σχολιαστούν από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση και την εισηγήτρια.

5ο Σχολείο για Γονείς: 15-03-2023 (Τετάρτη, 19.00-20.30)

«Η ζωή μας κύκλους κάνει…»
Πέρυσι αποχαιρετήσαμε τη γιαγιά μας και πριν από ένα μήνα το σκυλάκι του γιου μας έπεσε θύμα τροχαίου. Προσπαθήσαμε να του εξηγήσουμε, αλλά δεν εννοεί να καταλάβει. Έχει χάσει τον ύπνο του, εκδήλωσε φοβίες, ζητάει συνέχεια διαβεβαιώσεις ότι κανείς μας δε θα πάθει τίποτα και αρνείται να γιορτάσει τα γενέθλιά του εφόσον αυτό σημαίνει ότι …μεγαλώνει. Επίκειται μία δική μου χειρουργική επέμβαση και τρομάζω στην ιδέα ότι θα πρέπει να του το ανακοινώσω.
Πώς πρέπει να χειριστώ το θέμα αυτό;

Θέματα όπως οι χρόνιες ασθένειες, η μακροχρόνια νοσηλεία, οι απώλειες και οι αποχωρισμοί (θάνατος/ διαζύγιο), όπως επίσης και οι φυσικές καταστροφές, αποτελούν οδυνηρά αλλά αναπόφευκτα συμβάντα, που παρεμβάλλονται στον κύκλο της ζωής όλων μας. Τα παιδιά μας χρειάζονται έγκαιρα εφόδια, υποστήριξη, σωστή πληροφόρηση και υγιές παράδειγμα ζωής από εμάς τους ενηλίκους για να τα διαχειριστούν και να βγουν ψυχικά ενδυμαμωμένα και με τεχνογνωσία ζωής από την εκάστοτε περιπέτεια.

 

Φόρμα Συμμετοχής

Βίντεο από παλιότερες παιδαγωγικές συναντήσεις

Μεγαλώνοντας Υπεύθυνα και Αυτόνομα Άτομα

Τεχνικές μελέτης. Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί;

Eikoniki perihghsh 360-Banner123

αποτελέσματα πανελλαδικών 360-Banner1

Ωδειο Banner sidebar