Σχολείο για Γονείς

Οι Γονείς εκπαιδεύονται…

    Αγαπητοί Γονείς

Τα Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη ανταποκρινόμενα, με την ετοιμότητα και την ευαισθησία που πάντα τα διακρίνει,

 α) στις σύγχρονες επιστημονικές παραδοχές της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής, σύμφωνα με τις οποίες οι γονεϊκές επιρροές αποδεικνύονται οι πιο καθοριστικές για την ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητας, της ψυχοσυναισθηματικής υγείας και της συμπεριφοράς του παιδιού,

β) στη μαζική συμμετοχή σας, στις θετικές αξιολογήσεις σας και στα αιτήματά σας για συνέχιση του Σχολείου για Γονείς, που πραγματοποιείται στη Σχολή μας από το σχολικό έτος 2014-15,

γ) στη δύσκολη κι επιβαρυμένη διετία, που όλοι διανύουμε με τις πρωτοφανείς υγειονομικές και όχι μόνο δυσκολίες (πανδημία, καραντίνα, ανασφάλεια, εκνευρισμός, απώλεια ρουτίνας στο σπίτι και στο σχολείο),

αποφάσισαν με χαρά κι αίσθημα ευθύνης να πραγματοποιήσουν και φέτος το Σχολείο για Γονείς διαδικτυακά για λόγους υγειονομικών πρωτοκόλλων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

   

Το Σχολείο για Γονείς απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, παππούδες, γιαγιάδες και μελλοντικούς γονείς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι απροετοίμαστοι για το δύσκολο έργο τους, σε μια κοινωνία που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

σχολείο γονέων 2014 b

Σκοπός του είναι:

 • η ενδυνάμωση και η στήριξη του πολύπλευρου, σύνθετου κι απαιτητικού ρόλου της οικογένειας για τη δημιουργία και την ενίσχυση μιας ουσιαστικής σχέσης με τα παιδιά,
 • η προαγωγή των γνώσεων των γονέων σχετικά με τις σωματικές, τις κοινωνικο-συναισθηματικές και τις πνευματικές ανάγκες των παιδιών τους σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, έτσι ώστε να τα βοηθήσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και
 • η ανταλλαγή εμπειριών, προβληματισμών, απόψεων και πρακτικών που σχετίζονται με την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση χαρούμενων και ισορροπημένων παιδιών.
 •  

     Ειδικότερα στο φετινό Σχολείο για Γονείς θα δοθεί έμφαση:

Στην αναθεώρηση της στάσης μας στη διαχείριση των δυσκολιών του παιδιού μας, πρωτίστως μέσα από την αλλαγή των δικών μας καθημερινών πρακτικών στη σχέση μας με τον εαυτό μας, τον/τη σύντροφό μας, τους γύρω μας. Αυτές πολλές φορές αποδεικνύονται δυσλειτουργικές, είναι απόρροια του «πονεμένου παιδιού» που κρύβουμε πολλοί από εμάς μέσα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και αντικείμενο μίμησης ή και ταύτισης εκ μέρους του παιδιού μας. Άρα κατά κανόνα δεν αρκούν, και είναι ελάχιστα αποτελεσματικές οι οδηγίες και οι προτάσεις που μεταφέρουμε με λεκτικό συμβουλευτικό τρόπο στα παιδιά μας, όταν προκύπτει ένα ζήτημα. Σύμφωνα με τα ευρήματα σύγχρονων -και όχι μόνοψυχοπαιδαγωγικών ερευνών, η σχέση που έχει ο κάθε γονέας με τον εαυτό του, τον/τη σύντροφό του και την ευρύτερη οικογένεια (φόβοι, ανησυχίες, προβληματισμοί) και το καθημερινό μας παράδειγμα, ο τρόπος δηλαδή που εμείς οι ενήλικοι αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας, όταν αυτοί δε μας σέβονται ή δε μας αποδέχονται ή μας απαξιώνουν και μας επιτίθενται, αποτελεί την αόρατη βάση του παγόβουνου, στην κορυφή του οποίου συναντάμε τις δυσεπίλυτες διαφωνίες με τα παιδιά μας.

Καινοτομώντας λοιπόν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, στις παιδαγωγικές μας συναντήσεις τα θέματα των συζητήσεών μας θα αναδύονται, όπως πάντα, από την επικαιρότητα και τις δικές σας προτάσεις, αλλά θα αναφέρονται και στην ψυχολογία των ενηλίκων/γονέων, εφόσον η δική τους στάση και προσωπικότητα επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά την ανατροφή του παιδιού.

Οι συναντήσεις του Σχολείου για Γονείς θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά, απογευματινές ώρες, σε δεκαπενθήμερη βάση, και θα διαρκούν μία ώρα και τριάντα λεπτά (19.00-20.30). Τα θέματα προς συζήτηση θα τα εισηγείται η επιστημονική μας συνεργάτιδα κ. Ράνια Κυριαζή, Ψυχοπαιδαγωγός-Κοινωνιολόγος, Δρ Κοιν. Ψυχολογίας, ενώ τη συζήτηση που θα ακολουθεί θα συντονίζει η Ψυχολόγος των Εκπαιδευτηρίων μας κ. Σμαράγδα Ματθαίου. Στο τέλος κάθε συνάντησης θα προτείνεται σχετική βιβλιογραφία.

Το Σχολείο για Γονείς είναι πάντα προσφορά των Εκπαιδευτηρίων Γ. Ζώη (ΔΩΡΕΑΝ). Τη συμμετοχή σας μπορείτε να τη δηλώσετε το αργότερο έως και τις 10 Iανουαρίου 2022, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/buaRQ2tq588Q4BLf6

Σε περίπτωση κάλυψης όλων των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας.

Σημείωση: Σε όσους παρακολουθήσουν όλο τον κύκλο των παιδαγωγικών συναντήσεων θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης (υπάρχει η δυνατότητα μιας απουσίας).

Σας παραθέτουμε το Πρόγραμμα Παιδαγωγικών Συναντήσεων και την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής.

Με εκτίμηση

Ο Γεν. Διευθυντής

Γεώργιος Ζώης

 

Πρόγραμμα παιδαγωγικών συναντήσεων

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1ο Σχολείο για Γονείς: 19-01-2022 (Τετάρτη/ ώρα 19.00-20.30):

Διαχειρίζομαι το άγχος το δικό μου και του παιδιού μου, κατανοώ τα συναισθήματά του και τις ανάγκες του (καθημερινότητα, επιδόσεις/εξετάσεις, ανασφάλεια, φόβος για την υγεία μας, φοβίες). Προτάσεις για μεγάλους και μικρούς. 

Είναι γεγονός ότι το υπερβολικό άγχος επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία, τις επιδόσεις, τις σχέσεις μας με τους άλλους. Κι όμως μπορεί να ελεγχθεί, αν διδαχθούμε έγκαιρα τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισής του και τρόπους ενίσχυσης της ψυχικής μας ανθεκτικότητας. Ακολουθούν βοηθητικά παραδείγματα και πρακτικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

2ο Σχολείο για Γονείς: 02-02-2022 (Τετάρτη/ ώρα 19.00-20.30):

Γνωρίζω τον εαυτό μου, αποδέχομαι τις αδυναμίες μου, βελτιώνω την αυτοεκτίμησή μου. Προτάσεις και παραδείγματα για ενηλίκους και παιδιά.

Η εικόνα που έχω για τον εαυτό μου, η αυτοέκτίμησή μου, ο αυτοσεβασμός μου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μου υγεία και τη συμπεριφορά μου, π.χ. την εκδήλωση δειλίας ή επιθετικότητας, τη ζήλια, τις σχέσεις μου με τους τοξικούς ανθρώπους που με περιβάλλουν, τη διεκδικητικότητά μου, τα ρίσκα μου, τις προσδοκίες μου και τους στόχους μου, την πορεία της ζωής μου.

Κι όμως, εμείς οι ενήλικοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην τόνωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού μας, με ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες μεθόδους, χωρίς να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε παιδιά εγωκεντρικά, απαιτητικά, υπερφύαλα, αλαζονικά, χωρίς κατανόηση κι ενσυναίσθηση. Πρωτεύοντα ρόλο έχει πάντα το προσωπικό μας παράδειγμα.

3ο Σχολείο για Γονείς: 16-02-2022  (Τετάρτη/ ώρα 19.00-20.30):

Η σεξουαλική αγωγή στα παιδιά και στους εφήβους ως μέσο προστασίας από κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» αφορά τη σωστή κι έγκαιρη ενημέρωση των παιδιών σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, τις βιολογικές λειτουργίες της αναπαραγωγής και τις σχέσεις των φύλων σε μια εποχή που οι σχετικές πληροφορίες κατακλύζουν τους ανώριμους αποδέκτες τους αφιλτράριστες, ανεξέλεγκτες και γι αυτό κακοποιητικές.

Με τη σωστή πληροφόρηση, στον κατάλληλο χρόνο, με τον ενδεδειγμένο τρόπο βοηθάμε τα παιδιά μας να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται έγκαιρα τους πιθανούς κινδύνους και να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά με τη μετέπειτα σεξουαλική τους ζωή.

ΜΑΡΤΙΟΣ

4ο Σχολείο για Γονείς: 02-03-2022 (Τετάρτη/ ώρα 19.00-20.30):

Τα παιδιά μας/οι έφηβοί μας παίρνουν τον λόγο, εκφράζουν απορίες και προβληματισμούς και εμπλέκονται σε έναν γόνιμο διάλογο, μεταξύ τους και με εμάς, για θέματα που τα απασχολούν (σεξ, επικίνδυνες συμπεριφορές) με έμφαση στις αλήθειες και στα ψέμματα, στην πραγματικότητα και στις σχετικές παρανοήσεις.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα έχουμε την ξεχωριστή χαρά και την τύχη να ακούσουμε εκπροσώπους των παιδιών μας, οι οποίοι θα μιλήσουν με θάρρος και υπευθυνότητα για θέματα που αφορούν τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο και επισφαλείς συμπεριφορές και συνήθειες με τις οποίες «φλερτάρουν» συχνά στη σημερινή προκλητική εποχή. Σημειώνεται ότι οι μαθητές μας έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει σχετικές ενημερώσειςαπό εξειδικευμένους επίσημους φορείς, που οργάνωσαν τα Εκπαιδευτήριά μας σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές τους.

5ο Σχολείο για Γονείς: 16-03-2022 (Τετάρτη/ ώρα 19.00-20.30):

Παιδιά κι έφηβοι «κολλημένα» στις οθόνες: εκπληρώνουμε υπεύθυνα τον γονεϊκό μας ρόλο, ασκούμε τα παιδιά στη σωστή χρήση του διαδικτύου,τα βοηθάμε να κοινωνικοποιηθούν σωστά, προφθάνουμε εξαρτητικές συμπεριφορές.

Μετά από τη δύσκολη διετία που διανύσαμε λόγω πανδημίας η δυσλειτουργική χρήση του διαδικτύου και οι αρνητικές του επιρροές στη συμπεριφορά και στην επίδοση των παιδιών μας είναι πιο έντονες από ποτέ και μας προβληματίζουν όλο και περισσότερο. Για τους λόγους αυτούς στη σημερινή συνάντηση απαντάμε στις ερωτήσεις:

 • Δε με ακούει! Τι να κάνω;
 • Παρασύρεται από τους φίλους του.
 • Οι άλλοι γονείς αδιαφορούν.
 • Να κρύψω όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στο …πατάρι;
 • Με ποιες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες να τις αντικαταστήσω;
 • Πόσος είναι ο κατάλληλος χρόνος ενασχόλησης με οθόνες, ανάλογα με την ηλικία;
 • Μήπως είναι ήδη αργά;

 

Φόρμα Συμμετοχής

 

 

Βίντεο από παλιότερες παιδαγωγικές συναντήσεις

Μεγαλώνοντας Υπεύθυνα και Αυτόνομα Άτομα

Τεχνικές μελέτης. Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί;

Eikoniki perihghsh 360-Banner123

αποτελέσματα πανελλαδικών 360-Banner1

Ωδειο Banner sidebar