Εξετάσεις: Η διατροφή της επιτυχίας!

Μια δύσκολη χρονιά σε λίγο φτάνει στο τέλος της…..

Η υγιειονομική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Γ.ΖΩΗ, θέλοντας να  υποστηρίξει τους μαθητές σε αυτή την προσπάθεια, παραθέτει απλά αλλά σημαντικά μυστικά διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές, ώστε να αποδώσουν καλύτερα στις εξετάσεις, έχοντας πνευματική διαύγεια και σωματική αντοχή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, όταν λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος, όλα τα συστήματα του οργανισμού βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία.

Διατηρήστε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού εξασφαλίζει καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Το νερό και οι φρέσκοι χυμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ενυδάτωση. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταναλώνουν συχνά υγρά (τουλάχιστον 6-8 ποτήρια την ημέρα), προκειμένου να ενισχύσουν τη σωματική και πνευματική τους απόδοση.

Προσπαθήστε να μη χάνετε γεύματα

Πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον πέντε γεύματα την ημέρα.

Οι μαθητές χρειάζονται, εκτός από τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) δύο ή τρία σνακ (δεκατιανό, απογευματινό και προ του ύπνου).

Να προτιμούν για μεσημεριανό γεύμα απλά παρασκευασμένα τρόφιμα, όπως κρέας ή ψάρι με σαλάτα, ζυμαρικά με λίγη σάλτσα, πουλερικά.

Καλό είναι να συνοδεύουν τα γεύματά τους με σαλάτες, που είναι δροσιστικές και υγιεινές. Για βραδινό συνιστάται να τρώνε ελαφρά, δίνοντας έμφαση σε εύπεπτα τρόφιμα, που δεν επιβαρύνουν το στομάχι και δε διαταράσσουν τον ύπνο.

Τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού με πολλά λιπαρά (πίτσες, κρέμες γάλακτος, μαγιονέζες, «βαριά μαγειρευτά»). Έτσι αποφεύγουν τις πεπτικές διαταραχές.

Συνιστάται να καταναλώνουν σαν σνακ υγιεινά τρόφιμα που προσδίδουν συμπυκνωμένη ενέργεια στον οργανισμό, όπως: ξηρούς καρπούς, μέλι, παστέλι, ταχίνι, σοκολάτα υγείας, σπιτικές μαρμελάδες, χυμούς.

Την ημέρα των εξετάσεων καλό είναι να λάβουν ένα καλό, αλλά όχι βαρύ πρωινό. Να προτιμήσουν γάλα και ελαφριά αρτοσκευάσματα ή μέλι, αυγό, ψωμί.

Εμπλουτίστε τα γεύματα με ω3 – ω6 λιπαρά

Τα λιπαρά οξέα ω3 συμβάλλουν στη μνήμη και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως είναι το σκουμπρί, ο σολομός και οι σαρδέλες, στους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα στα καρύδια, καθώς και σε εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως οι μαλακές μαργαρίνες.

Πείτε λοιπόν ναι στο ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα και αντικαταστήστε στο πρωινό σας το ζωικό βούτυρο με κάποια μαλακή μαργαρίνη εμπλουτισμένη με ω3-λιπαρά .

Καταναλώνετε υδατάνθρακες με μέτρο

Οι υδατάνθρακες είναι το πιο σημαντικό ‘καύσιμο’ για τον παιδικό οργανισμό, αν σκεφτούμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος τρέφεται από τη γλυκόζη.

Η ενεργειακή πρόσληψη των υδατανθράκων θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 50% της συνολικής ενέργειας. Γι’ αυτό τα δημητριακά, το ψωμί, η πατάτα και η ζάχαρη,το μέλι,τα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται τακτικά και με μέτρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μην ξεχνάτε να ξεκουράζεστε

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος αποθηκεύει και «τακτοποιεί» όλα όσα έμαθε μέσα στην ημέρα, ενώ παράλληλα ξεκουράζεται και προετοιμάζεται να αποδώσει στο μέγιστο την επόμενη.

Γι’ αυτό λοιπόν, μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμά σας είναι καλό να αφιερώνετε περίπου 8 ώρες για να κοιμάστε!

Πάνω απ’ όλα όμως πιστεύουμε στον εαυτό μας και στην προσπάθεια που έχουμε κάνει όλη τη χρονιά.

Καλή Επιτυχία!

Eikoniki perihghsh 360-Banner123

αποτελέσματα πανελλαδικών 360-Banner1

School Magazine

Ωδειο Banner sidebar